Kirjoituksia esteettömyydestä

Esteettomyys-konsultti-Jaana-Solasvuo.jpg

Esteettömyydellä on kysyntää

Suomen väestön ikääntyessä arvioidaan, että vuonna 2030 tarvittaisiin yli miljoona esteetöntä kotia ja valitettavasti tällä hetkellä tällaisia asuntoja on vain noin puolet tästä.

Tarvitaan lisää koulutusta esteettömyyden toteuttamiseen

Ympäristöministeriön selvityksen mukaan Suomessa on esteettömiä asuntoja vain 20% ja tarve kasvaa koko ajan nopeasti. Asuntokanta muuttuu kuitenkin hitaasti ja siksi toimeen on tartuttava ja jo nyt. Suomessa asuu myös melkein 100 000 65-vuotiasta hissittömässä talossa mikä muodostaa nopeasti lisää ongelmia esteettömään asumiseen.

Esteettömyyden tarve lisääntyy myös kaikissa palveluissa sillä esimerkiksi yli 85-vuotiaiden määrä tuplaantuu vuoteen 2040 mennessä. Tämä näkyy koko ajan myös yleisemmin väestön ikääntymisenä sillä 60-vuotiaita on lähes yhtä paljon kuin 40-vuotiaita. Tämän vuoksi esteettömyyden merkitys kasvaa kaikilla aloilla.

Esteettömyyskonsultti sparraa ja kouluttaa

Suunnittelen koulutukset aina yhdessä asiakkaan kanssa heidän tarpeidensa mukaan ja sparraan tarvittaessa asiakasta myös lainsäädäntöön liittyvissä asioissa sekä mahdollisissa esteettömyysuunnitelmissa ja kartoituksissa.

Koulutus voidaan räätälöidä myös koko työyhteisölle tai tietyille avainhenkilöille. Näistä saamani palautteet ovat olleet aina erittäin hyviä ja erityisesti niiden asiantuntemus sekä käytännönläheinen opastus on saanut erityistä kiitosta.

Suosituksia sivulta löytyy muutamia palautteita juuri jokin aika sitten pitämistäni koulutuksista Tampereella ja Oulussa.

Esteettömyys tärkeää myös yrityksille

Mikä sitten on esteettömyyden merkitys yrityksille ja näkyykö se arjessa. Kysyttäessä tätä rekrytointiyrityksen edustajalta saa kuulla, että tämä kasvaa koko ajan ikärakenteen muuttuessa sekä tarpeesta pystyä tarjoamaan työtä myös osatyökykyisille.
Käytännön arjessa esteettömyys nähdään tärkeäksi jo monissa yrityksissä. Hyvänä esimerkkinä mm. Scandic Hotelsin näkemys siitä, että Scandicilla on vain vieraita. Eli palvelu ja ympäristö pitää suunnitella, niin että kaikki voivat nauttia samoista palveluista.  

Käytännössä tämä tarkoittaa, että yhä useammat yritykset ottavat esteettömyssuunnittelijat jo alussa mukaan, suunniteltaessa uusia tiloja tai mietittäessä remonttia vanhoihin tiloihin. Tämä auttaa myös välttämään ylimääräisiä kustannuksia luoden samalla myös laadukkaat palvelut kaikille asiakkaille.

Jos haluat kuulla lisää miten voin auttaa yrityksiä esteettömyskoulutuksissa tai suunnitteluissa, niin ota yhteyttä – katsotaan miten voin auttaa.

Jaana Solasvuo, esteettömyyskonsultti
Puh. 040 729 5586, jaana@esteettomyyskonsultti.fi